Cum putem obtine un certificat energetic?

certificat energie verde

Daca un cetatean doreste sa inchirieze sau sa vanda un imobil, are obligatia, conform Legii nr.159/2013, sa obtina un certificat energetic, in care este inscrisa clasa de performanta energetica, sub forma literelor alfabetului, de la A la G. Imobilele cu nivel de performanta energetica ridicat, sunt cuprinse la literele A, B sau C iar cele cu performante scazute, apar scrise la citerele F sau G. Obtinerea acestui document tehnnic cade in sarcina proprietarului imobilului care doreste sa il instraineze si nu a cumparatorului, deoarece categoria in care este incadrata cladirea are o influenta importanta asupra pretului tranzactiei.

Pentru obtinerea unui certificat, trebuie sa parcurgeti cativa pasi. Prima etapa este realizarea unui audit energetic la nivelul imobilului care face obiectul tranzactiei. Imobilele pot fi auditate numai de Auditori Autorizati, care, dupa ce semneaza contractul de servicii cu dumneavoastra, se vor deplasa pe teren pentru a viziona imobilul, a realiza masuratorile topografice, a colecta informatii relevante si a primi de la proprietar actele cu ajutorul carora vor intocmi un dosar de audit. Lista completa a Auditorilor Energetici Autorizati (verificati aleatoriu de Inspectoratul de Stat in Constructii), o puteti consulta la birourile Notarilor Publici si pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Daca optati pentru varianta de a construi o casa si nu de a cumpara una gata construita, puteti apela mai intai la firma ce realizeaza proiecte de case cu mansarda, cu unul sau mai multe nivele, in functie de preferintele clientului. Certificatul energetic, in acest caz, este necesar numai la receptia cladirii, etapele pe care trebuie sa le parcurga proprietarul, fiind aceleasi ca in cazul cumpararii unei case gata construite. Dupa efectuarea auditului, reprezentantii firmei de audit energetic inregistreaza datele colectate de pe teren intr-un soft specializat, care analizeaza informatiile si ofera auditorilor un raport complet, cu toate detaliile necesare.

La finalul procesului, auditorii energetici elaboreaza Certificatul Energetic la care anexeaza raportul de rezultate. In plus, veti primi o Anexa cu recomandari detaliate pentru eficientizarea energiei a cladirii, in sensul realizarii economiei de combustibil, a sporirii confortului termic in interiorul imobilului si a scaderii costurilor cu intretinerea, ceea ce poate spori considerabil valoarea tranzactiei pe care urmeaza sa o efectuati. In momentul in care decideti sa realizati tranzactia si sa incheiati un contract de vanzare-cumparare, va trebui sa prezentati Notarului Public, toate documentele cuprinse in dosarul primit de la Auditorul Energetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *